Filet z kurczaka z sosem kaparowym - pomysł na obiad

Filet z kurczaka z sosem kaparowym - pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosty przepis na pierś kurczaka z wykwintnym sosem kaparowym nadaje się na wszystkie świąteczne okazje. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czasem nie chce nam się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a jednak chcemy zjeść coś wykwintnego. I choć wydaje się niemożliwym pogodzenie tych dwóch tendencji, można jednak zjeść pysznie i się nie napracować. Najlepszym dowodem jest łatwy w przygotowaniu filet z kurczaka z sosem kaparowym.

Składniki

  • podwójna pierś

  • łyżka oliwy

  • starta skórka z cytryny

  • łyżka kaparów

  • 200 ml śmietanki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdą połówkę piersi przekroić w poprzek na pół. Lekko zbić. Usmażyć z dwóch stron na patelni grillowej.

  • W czasie gdy mięso się smaży, przygotować sos.

  • Na lekko podgrzaną oliwę włożyć startą skórkę z 1/3 cytryny, dodać posiekane kapary.

  • Zamieszać, wlać śmietankę. Podgrzać bez zagotowania.

  • Usmażone mięso polać sosem.

  • Podawać z ryżem basmati i surówką z tartej marchwi z jabłkiem.

Ocena: 4,5