Fasolka po portugalsku: fasola inaczej niż zawsze!

Fasolka po portugalsku: fasola inaczej niż zawsze!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dania z fasoli z dodatkiem mięsa lub wędlin można znaleźć w kuchni każdego regionu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuchnia portugalska jest w Polsce mało znana. Czas ją odkryć. Oto przepis na fasolkę po portugalsku - z ostrą papryką. Przygotuj fasolkę inaczej niż zazwyczaj!

Składniki

  • 80 dag żeberek pokrojonych na kawałki,

  • 30 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki,

  • 3 łyżki oliwy,

  • 10 g boczku pokrojonego w kostkę,

  • 1 cebula,

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki,

  • 2 puszki czerwonej fasoli,

  • 1/2 białej kapusty pokrojonej w paski,

  • 1 liść laurowy,

  • szczypta ostrej papryki,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka zrumienić na gorące oliwie.

  • Doprawić solą, dodać kiełbasę, boczek i posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć, aż cebula zmięknie.

  • Dodać liść laurowy i marchew. Podlać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.

  • Dodać odsączoną z zalewy fasolę oraz kapustę, przykryć i dusić jeszcze ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Ocena: 0