Dzika gęś duszona: przepis na pyszną dziczyznę

2021-03-29
Dzika gęś duszona: przepis na pyszną dziczyznę
Autor: Shutterstock Dzika gęś często gości w menu myśliwych, tym razem można ją zastąpić mięsem gęsi hodowlanej.
łatwy
120 min
4

Dzika gęś duszona gości najczęściej na stołach myśliwych. I dobrze, bo gęsi mają bardzo wartościowe mięso. Mięso dzikich gęsi zachowuje wszelkie zalety mięsa gęsi hodowlanych, a na dodatek pozbawione jest tłuszczu. Ale w proponowanym przez nas przepisie możemy zastąpić mięso dzikich ptaków gęsiną pochodzącą z hodowli

Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.

SKŁADNIKI

  • dzika gęś (około 3 kg)
  • szklanka czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren goździków
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 5 plasterków słoniny
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gęś umyć, sprawić i pokroić, zalać czerwonym winem z dodatkiem czosnku, goździków i pieprzu. Pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, odwracając kilka razy.
  • Dno rondla wyłożyć plasterkami słoniny, podpiec je, następnie ułożyć kawałki gęsi, posolić, zalać sosem z marynaty i dusić, dolewając stopniowo wodę. Gdy mięso zmięknie, dodać śmietanę, zagotować.
  • Podawać z frytkami i czerwoną kapustą.