Dzika gęś duszona: przepis na pyszną dziczyznę

Dzika gęś duszona: przepis na pyszną dziczyznę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dzika gęś często gości w menu myśliwych, tym razem można ją zastąpić mięsem gęsi hodowlanej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dzika gęś duszona gości najczęściej na stołach myśliwych. I dobrze, bo gęsi mają bardzo wartościowe mięso. Mięso dzikich gęsi zachowuje wszelkie zalety mięsa gęsi hodowlanych, a na dodatek pozbawione jest tłuszczu. Ale w proponowanym przez nas przepisie możemy zastąpić mięso dzikich ptaków gęsiną pochodzącą z hodowli

Składniki

  • dzika gęś (około 3 kg)

  • szklanka czerwonego wina

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 ziaren goździków

  • 4 ziarna pieprzu czarnego

  • 5 plasterków słoniny

  • 2 łyżki śmietany

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gęś umyć, sprawić i pokroić, zalać czerwonym winem z dodatkiem czosnku, goździków i pieprzu. Pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, odwracając kilka razy.

  • Dno rondla wyłożyć plasterkami słoniny, podpiec je, następnie ułożyć kawałki gęsi, posolić, zalać sosem z marynaty i dusić, dolewając stopniowo wodę. Gdy mięso zmięknie, dodać śmietanę, zagotować.

  • Podawać z frytkami i czerwoną kapustą.

Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.

Ocena: 0