Duszona łopatka wieprzowa z warzywami

2021-03-29
Duszona łopatka wieprzowa z warzywami
Autor: Shutterstock Duszona łopatka wieprzowa z warzywami
łatwy
20 min
4

Duszona łopatka wieprzowa z warzywami to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy ani wysiłku. Można ją podać z ziemniakami lub kaszą. Uduszone mięso rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kostka bulionu warzywnego lub 1 łyżka ulubionego warzywka (suszonych warzyw)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Lekko posypać solą i obiema paprykami, wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięsoi mieszając smażyć, aż się zrumieni (a wytworzony sos odparuje).
  • Dodać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić 10 minut.
  • Marchewki i seler pokroić w słupki. Dodać do mięsa, wymieszać. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, wlać szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową lub warzywkiem.
  • Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.