Duszona łopatka wieprzowa z warzywami

Duszona łopatka wieprzowa z warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duszona łopatka wieprzowa z warzywami

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona łopatka wieprzowa z warzywami to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy ani wysiłku. Można ją podać z ziemniakami lub kaszą. Uduszone mięso rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 700 g łopatki wieprzowej

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • 2 cebule

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • kostka bulionu warzywnego lub 1 łyżka ulubionego warzywka (suszonych warzyw)

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki oleju

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Lekko posypać solą i obiema paprykami, wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięsoi mieszając smażyć, aż się zrumieni (a wytworzony sos odparuje).

  • Dodać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić 10 minut.

  • Marchewki i seler pokroić w słupki. Dodać do mięsa, wymieszać. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, wlać szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową lub warzywkiem.

  • Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.

Ocena: 4