Curry z zielonej fasolki szparagowej z kurczakiem i dynią: przepis

2021-03-29
Curry  z zielonej fasolki szparagowej z kurczakiem i dynią: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Orientalne curry z dobrze znanych polskich warzyw.
łatwy
45 min
4

Curry to bardzo aromatyczne danie kuchni orientalnej, które doczekało się wielu modyfikacji. Wbrew pozorom curry to nie jest nazwa dania, a specjalnej mieszanki przypraw, którą tworzy się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem podajemy przepis na aromatyczne curry z dobrze znanych polskich warzyw z książki Marii Banach pt. "Strączki". Dzięki temu przysmakowi uda ci się bez trudu przenieść w świat orientu - pełen kolorów, smaków i zapachów.

SKŁADNIKI

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g dyni
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 limonka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski. dodajemy pastę curry, koncentrat pomidorowy, imbir oraz ziarna kolendry. Wszystko mieszamy.
  • Na oleju kokosowym smażymy na złoty kolor posiekaną cebulkę. 
  • Następnie do cebulki dodajemy kurczaka i smażymy dopóki się nie przyrumieni.
  • W tym czasie marchew i dynię kroimy w kostkę, a następnie dodajemy na patelnię do kurczaka razem z fasolką.
  • Po 5 minutach podlewamy całość bulionem i dusimy dopóki warzywa nie zmiękną.
  • Przed podaniem przyprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dekorujemy listkami kolendry.