Cukinie z farszem: przepis na cukinie nadziewane szynką i mozzarellą

2021-03-29
Cukinie z farszem
Autor: Archiwum Cukinie z farszem.
łatwy
20 min
4

Najbogatsze w beta-karoten, kwas foliowy i witaminę C są cukinie małe, do 20 cm. Dodatkowym atutem warzyw tej wielkości jest to, że nie trzeba ich obierać. Podpowiadamy jak zrobić cukinię nadziewaną szynką i mozzarellą.

SKŁADNIKI

  • 4 cukinie
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 20 dag szynki drobiowej
  • 4 pomidory
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż ze środka miąższ (bez naruszania skórki).
  • Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w słupki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dołóż miąższ cukinii, krótko smaż. Dodaj pomidory, szynkę i posiekany czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
  • Farsz nałóż do cukinii, wierzch obłóż mozzarellą.
  • Cukinie ułóż w brytfannie, podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i piecz 30 minut w temp. 180oC. Posyp natką.