Cukinia faszerowana – jak ją zrobić?

Cukinia faszerowana – jak ją zrobić?

Autor Zdjęcia: photos.com

Cukinia z niespodzianką to wspaniały pomysł na obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia z farszem mięsno-pomidorowym to danie na lato łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oto nasz sprawdzony przepis.

Składniki

  • cztery średniej wielkości cukinie (dość grube, by łatwo było je wydrążyć)

  • pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)

  • puszka pomidorów krojonych

  • pół główki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • 1 serek mozzarella

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie obrać, przekroić na  połówki wzdłuż i wydrążyć. 

  • To, co wydrążyliśmy, pokroić w kostkę.

  • Mięso podsmażyć na oliwie.

  • Czosnek drobno posiekać.

  • Do mięsa na patelni dorzucić pokrojoną cukinię i czosnek, razem poddusić.

  • Do mięsa z cukinią i czosnkiem (już lekko podduszonych) dodać pomidory krojone.

  • Dalej dusić na małym ogniu, żeby farsz odparował, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Gdy farsz będzie wystarczająco gęsty, cukinie ułożyć na blasze, a wydrążenia wypełnić szczelnie farszem, nawet z małą górką.

  • Mozarellę pokroić w paski.

  • Na każdej cząstce cukinii wypełnionej farszem położyć na wierzchu plasterki mozzarelli.

  • Cukinię faszerowaną wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około piętnaście, dwadzieścia minut, aż mozzarella się zarumieni.

Ocena: 0