Cielęcina z koprem włoskim i puree z dyni

Cielęcina z koprem włoskim i puree z dyni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cielęcina jest królową mięś

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na cielęcinę  z koprem włoskim i podaj ją z aksamitnym puree z dyni. Krucha duszona cielęcina w połączeniu z delikatną dynią oraz wyrazistym koprem włoskim smakuje wyjątkowo pysznie. Dla wzmocnienia aromatu dania z cielęciny warto dodać goździki, anyż i liść laurowy, a dynię wymieszać ze szczyptą curry. Podajemy przepis na królewską cielęcinę z puree z dyni. 

Składniki

  • 800 g cielęciny

  • 800 g dyni

  • 500 g kopru włoskiego

  • Cebula

  • 4 marchewki

  • Por

  • Kostka rosołowa 800.0

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

  • Goździki

  • Anyż

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • Sól

  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Odetnij twardą końcówkę kopru, umyj warzywo i pokrój je na drobne kawałki. Por przekrój wzdłuż, umyj dokładnie i pokrój w plasterki.

  • Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki wielkości ok. 1,5 cm na 1,5 cm.

  • Wlej na patelnię 2 łyżki wody i podsmaż na niej cielęcinę i cebulę. Gdy mięso nabierze ładnego koloru, zalej je wodą i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dokładnie wymieszaj.

  • Dodaj marchewkę, koper włoski, por, goździki, anyż i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś przez mniej więcej godzinę, aż mięso stanie się miękkie.

  • W tym czasie obierz dynię i pokrój ją w kostkę o grubości 1 cm. Wlej odrobinę wody na patelnię i wrzuć na nią dynię. Duś aż będzie miękka, co powinno zająć około 30-40 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy nie przywiera zbytnio do patelni, w razie czego dolewając odrobinę wody.

  • Gotową dynię dopraw curry, solą i pieprzem. Rozgnieć ją widelcem, aby uzyskała konsystencję puree.

  • Gdy mięso będzie gotowe, dodaj skrobię kukurydzianą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z puree z dyni.

Ocena: 0