Chrupiące, sezamowe udka z kurczaka z imbirem

2021-03-29
Chrupiące, sezamowe udka z kurczaka z imbirem
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak z imbirem i sezamem
łatwy
75 min
4

Chrupiące, sezamowe udka z kurczaka z imbirem to świetny pomysł na obiad. Dzięki świeżemu imbirowi i sezamowi kurczak zyskuje na smaku. Przyprawy dodają mu orientalnej nuty.

SKŁADNIKI

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać ocet, olej, starty imbir, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła, wymieszać.
  • Umyte mięso (bez skóry) posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na godzinę.
  • Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
  • Piec około godziny, skrapiając co jakiś czas odrobiną wody.