Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC

2021-03-29
Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC
Autor: Shutterstock Chrupiące pałki kurczaka to pyszna przekąska
łatwy
30 min
4

Chrupiące pałki kurczaka w pikantnym cieście naleśnikowym to danie pokochał cały świat. Chrupkości klasycznej panierce w cieście naleśnikowym nadają płatki kukurydziane. Podudzia z kurczaka po zanurzeniu w cieście i płatkach (lub mące) smaży się w głębokim tłuszczu. Sycące danie do jedzenia palcami, jak w KFC. Pokarm na pocieszenie, czyli pałki kurczaka w cieście naleśnikowym to strzał w dziesiątkę!

Polecamy również: Pałki kurczaka pieczone w boczku

SKŁADNIKI

  • 6-8 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  •  
  • Ciasto naleśnikowe
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  •  
  • Dodatkowo:
  • płatki kukurydziane
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki (podudzia) z kurczaka umyj, usuń skórę.
  • Do miseczki wsyp przyprawy, wymieszaj, a następnie włóż pałki i dokładnie natrzyj je przygotowanymi przyprawami. Odstaw pałki na około godzinę do lodówki.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe połącz w drugiej misce. Miksuj, aż uzyskasz, jednolite ciasto. Ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyjdzie rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę mąki, jeśli będzie bardzo gęste, to można dodać mleka.
  • Gotowym ciastem zalej pałki, delikatnie połącz, tak aby ciasto wpłynęło pomiędzy mięso i zostaw na kolejną godzinę. Tym razem nie wkładaj do lodówki.
  • W wysokiej patelni lub garnku rozgrzej olej.
  • Na talerz wsyp płatki i przed włożeniem do tłuszczu dokładnie pokryj podudzia ciastem naleśnikowym i obtocz w płatkach. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po upieczeniu osusz na ręczniku papierowym.
  • Podawać z domowymi frytkami lub w wersji lżejszej z frytkami z cukinii oraz surówką coleslaw.