Burritos: jak zrobić meksykańskie burritos?

2021-03-29
Burritos: jak zrobić meksykańskie burritos?
Autor: thinkstockphotos.com Meksykańskie przysmaki.
średni
45 min
4

Burritos to jedna z najbardziej rozpoznawalnych meksykańskich potraw. Jest daniem bardzo sycącym, ostrym i obłędnie fasolowym. Sprawdź, jak zrobić domowe burritos. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • NADZIENIE:
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pojemnika gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • natka pietruszki
  •  
  • NALEŚNIKI:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.
  • Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje.
  • Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.
  • Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.