Bigos z wolnowara: jak zrobić? [WIDEO]

Bigos z wolnowara: jak zrobić? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot

Bigos przyrządzony w wolnowarze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bigos z wolnowara: jak zrobić? Bardzo prosto. Składniki są podobne, jak w przypadku naszego tradycyjnego świątecznego bigosu (różne gatunki mięs i kiełbas, kapusta biała i kiszona, grzyby, wino) ale efekt nieziemski. Jeśli więc jesteście posiadaczami slow-cookera, to ten przepis jest dla was.

Składniki

  • 25 g suszonych grzybów prawdziwki

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 250 g kapusty świeżej

  • olej

  • 150 g wędzonego boczku

  • 250 g kiełbasy różne rodzaje

  • 25 g suszonych śliwek w plasterkach

  • 2 liście laurowe

  • ½ łyżeczki ziela angielskiego

  • 1 łyżka kminku

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • Sól i pieprz

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 250 g pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego

  • 100 ml półwytrawnego czerwonego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone grzyby namocz w 200 ml wrzącej wody. Nie wylewaj wody po namoczeniu grzybów.

  • Rozgrzej średniej wielkości patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Podsmaż cebulę na złoty kolor, wrzuć do naczynia wolnowaru.

  • Kontynuuj nagrzewanie patelni, dodając odrobinę oleju, podsmaż boczek, kiełbasę i wieprzowinę w partiach do zrumienienia. Dodaj je do naczynia.

  • Pokrój świeżą kapustę na wąskie paski i włóż do naczynia. Dodaj kapustę kiszoną. Dodaj liście laurowe, kminek, sól, pieprz i ziele angielskie. Wymieszaj odsączone grzyby i śliwki.

  • W wodzie po namoczeniu grzybów wymieszaj przecier pomidorowy, wino i grzyby oraz śliwki. Dodaj do wolnowaru. Przykryj pokrywką i gotuj przez 7-8 godzin na poziomie LOW lub przez 5-6 godzin na poziomie HIGH.

tip dnia

Bigos jest najlepszy gdy się "przegryzie", więc należy go zrobić na kilka dni przed świętami. Gdy zostanie po świętach z powodzeniem można go zamrozić.

ZOBACZ TEŻ WIDEO z wariantem przepisu na bigos z wolnowaru