Biała kiełbasa ze śliwkami: oryginalny pomysł na białą kiełbasę

Biała kiełbasa ze śliwkami: oryginalny pomysł na białą kiełbasę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa doskonale smakuje ze słodszymi dodatkami - cebulą, suszonymi śliwkami, miodem, piwem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Podajemy przepis na białą kiełbasę pieczoną ze śliwkami. Jak wiadomo, białej kiełbasy, choć nie wygląda zbyt apetycznie, nie może na wielkanocnym stole. Żur to nie jedyne jej  zastosowanie, świetnie smakuje również zapiekana ze śliwkami.

Składniki

  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 50 g suszonych śliwek
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu
  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obraną cebulę pokroić w piórka i chwilę podsmażyć. Wymieszać ze śliwkami i doprawić przyprawami.

  • Małe naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć do niego połowę porcji cebuli ze śliwkami, posypać majerankiem, następnie ułożyć kawałki białej kiełbasy i przykryć drugą porcją cebuli ze śliwkami. Zalać bulionem z odrobiną oleju.

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC. Kiełbasę piec około 30 minut, aż się zarumieni. Najlepiej smakuje na gorąco.

tip dnia

Biała kiełbasa tradycyjnie podawana jest na obiad lub śniadanie wielkanocne. Najczęściej serwowana jest ugotowana jako dodatek do żurku razem z jajkiem. Można ją również zapiekać między innymi w sosie miodowym czy z cebulką i śliwkami. Zarówno miód, jak i suszone śliwki wraz z białą kiełbasą stworzą fajny zestaw. Taki sposób podawania białej kiełbasy nie jest może tradycyjny, ale naprawdę smakuje wyśmienicie. Mocny czosnkowo-majerankowy smakk kiełbasy  dobrze komponuje się ze słodszymi dodatkami