Baranina na ostro po afrykańsku - przepis Johna Godsona

2021-03-27
Baranina na ostro po afrykańsku
Autor: Shutterstock Baraninę na ostro po afrykańsku poleca John Godson.
łatwy
90 min
4

Baranina na ostro po afrykańsku jest łatwa do zrobienia i zawsze się uda. Potrawa jest intensywna w smaku i aromatyczna.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy na grubsze kotlety, oczyszczamy z błony, skóry, usuwamy kości. Solimy, przyprawiamy chili, tymiankiem.
  • Kroimy na plasterki cebulę i rozkładamy na mięsie, lekko skrapiamy olejem i zostawiamy na noc w lodówce, żeby się zamarynowało.
  • Następnego dnia wrzucamy nasze kotlety do rondla, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy na małym ogniu.
  • Jeśli uznamy to za konieczne, możemy dodać odrobinę oleju. Możemy też dodać kolejną porcję tymianku i kilka ząbków czosnku.
  • Potrawa ma być aromatyczna i na ostro. Mięso będzie do jedzenia po ok. godzinie.
  • Baraninę podajemy z ryżem lub z ziemniakami. W ten sam sposób Afrykanie przygotowują potrawę z mięsa kozy.