Bakłażany nadziewane podrobami: sprytny przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Bakłażany nadziewane podrobami to sprytny sposób na niedrogie, ale niebanalne danie obiadowe. Można je również podać na gorącą kolację lub jako przystawkę na przyjęciu.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- 10 dag ryżu lub kaszy jęczmiennej
- 35 dag serc drobiowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 mięsiste pomidory pozbawione skórek lub 1 puszka pomidorów "pelati" we własnym soku
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serca drobiowe ugotować do miękkości, zmielić.
- Bakłażany przeciąć na pół lub odciąć wierzchy na wysokości 3/4 warzywa, odłożyć na bok. Środki wydrążyć i posiekać. Wnętrze bakłażana lekko posolić i odstawić.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, udusić na oleju.
- Dodać zmielone podroby, pokrojone środki bakłażanów, posiekane pomidory bez skórek oraz zioła, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Lekko przestudzić
- Ugotowany, wystudzony ryż połączyć ze smażonym mięsem, dodać jajko, posolić i popieprzyć, wymieszać.
- Bakłażany osuszyć, nadziać, nakryć czapeczkami, jeśli je odcięliśmy, ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjąć, przybrać natką pietruszki i od razu podawać.