Bakłażany faszerowane - przepis. Czym nadziewać bakłażany?

2021-03-29
Katarzyna Tarasiuk
baklazany-faszerowane-przepis-jak-zrobic-faszerowane-baklazany.jpg
Autor: photos.com Faszerowane bakłażany to idealny pomysł na jesienny obiad lub ciepłą kolację.
łatwy
30 min
4

Faszerowane bakłażany to potrawa ciekawa i prosta w przygotowaniu. Co więcej, bakłażan to dobra propozycja na kolacje - danie nie jest ciężkie ani tłuste. Jeśli faszerujemy bakłażany mięsem z indyka - cała potrawa jest sycąca, ale niskokaloryczna. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 bakłażany
  • 40 - 50 dag mięsa mielonego, najlepiej z indyka lub kurczaka (wersja dietetyczna)
  • 2 puszki pomidorów po 400 g
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • łyżka octu winnego
  • koncentrat pomidorowy wg uznania
  • 20 dag sera żółtego
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka, przyprawa do kuchni włoskiej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw musimy zrobić rzecz najważniejszą, która warunkuje smak całej potrawy - pozbawić bakłażany charakterystycznej goryczki. Aby tego dokonać, przekrawamy bakłażany wzdłuż i za pomocą noża lub specjalnego narzędzia wycinamy miąższ tak, żeby została półcentymetrowa warstwa przy skórce. Miąższ kroimy na drobne kawałki i posypujemy sporą ilością soli, przekładamy na sitko, aby ściekał sok. Wydrążone połówki również posypujemy solą i odstawiamy na 20 min. przeciętą stroną w dół.
  • Następnie tak przygotowane bakłażany polewamy zimną wodą i spłukujemy z nich sok.
  • Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zarumieni, odlewamy tłuszcz i przekładamy je do miski.
  • Następnie smażymy kawałki bakłażana na oliwie. Kolejno podsmażamy cebulkę i czosnek, do których dodajemy pomidory z puszki, koncentrat wg uznania oraz ocet winny. Przyprawiamy i lekko dusimy.
  • Łączymy składniki, dodajemy posiekany koperek i połowę sera. Krótko przesmażamy i faszerujemy połówki bakłażanów.
  • Wykładamy blachę folią aluminiową, układamy na niej bakłażany i posypujemy startym serem
  • Pieczemy ok 30 min, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Katarzyna Tarasiuk