Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym [przepis]

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym [przepis]

Autor Zdjęcia: Tarsmak

Danie na letnie dni: faszerowane bakłażany

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się różnorodnością warzyw! Korzystajmy z tego, póki czas. Polecamy prosty przepis na bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym.

Składniki

  • bakłażan - 2 średnie szt.

  • mięso mielone - 500 g

  • cebula - 2 średnie szt.

  • papryka świeża - 1 szt.

  • czosnek - 4 ząbki

  • natka pietruszki - ½ pęczka

  • zioła prowansalskie

  • pomidor - 2 szt.

  • sól, pieprz do smaku

  • ser żółty - 200 g

  • sos czosnkowo-ziołowy (np. Tarsmak)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki.
  • Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany.
  • Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce.
  • Tak przygotowane bakłażany umieścić na natłuszczonej blaszce i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45-50 minut.
  • Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym.
Ocena: 0