Antrykot pieczony w jarzynach

2021-03-29
Antrykot pieczony w jarzynach
Autor: Shutterstock Antrykot pieczony w jarzynach to znakomite danie obiadowe.
łatwy
30 min
4

Pyszne, soczyste mięso wołowe w otoczeniu delikatnych, pieczonych warzyw może stanowić smaczne danie obiadowe. Tak upieczone mięso wyśmienicie smakuje również na zimno jako wędlina. Już dziś przygotuj pyszny antrykot pieczony w jarzynach.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg antrykotu
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 małą cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z musztardą i przyprawami, masą posmarować mięso i włożyć do brytfanny.
  • Mięso polać sosem Worcester i obłożyć obranymi i pokrojonymi warzywami. Podlać wodą i winem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
  • Piec, aż mięso będzie miękkie, często polewając po wierzchu sosem.