Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie

Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

KOtlety schabowe pieczone w pieczarkach ze śmietaną to pomysł na urozmaicenie niedzielnego manu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co niedziela schabowy? Dlaczego nie? Ale co niedziela w innej wersji! Jeśli tradycyjny schabowy w panierce już się Wam przejadł, przygotujcie kotlety schabowe w pieczarkach i śmietanie. Smakują znakomicie.

Składniki

  • 4 dość grube (2-3 cm) kotlety ze schabu

  • 8 pieczarek

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki gęstej śmietany

  • 2 łyżki brandy lub winiaku

  • 1 łyżeczka papryki

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety lekko rozbić pięścią i zrumienić na patelni z obu stron. Pamiętajmy, aby wkładać je na mocno rozgrzany olej.

  • Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelnie wrzucić umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.

  • Kiedy pieczarki lekko zmiękną oprószyć je delikatnie mąką i smażyć jeszcze chwilkę, następnie dodać śmietanę, alkohol i przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut.

  • Gorącym sosem zalać kotlety i piec ok 3o minut w temperaturze 180-200 stopni.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2