Ziemniaki z pieca ze śledziem: doskonały pomysł na zdrową kolację

Ziemniaki z pieca ze śledziem: doskonały pomysł na zdrową kolację

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone ziemniaki są doskonale nadają się do komponowania ich z innymi składnikami o wyrazistym smaku

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki to jedno z podstawowych warzyw w polskiej kuchni. I dobrze, bo ziemniaki są zdrowe, mają niewiele kalorii (oczywiście gotowane i bez dodatków) i są bardzo wdzięcznym surowcem kulinarnym. Można z nich przygotować ciekawe dania - a nawet te znane potrawy można podać w nowych odsłonach. Tak jak klasyczne pieczone ziemniaki ze śledziem.

Polecamy również: jabłka faszerowane śledziami, śledzie po tatarsku i sałatkę śledziową z fasolą

Składniki

  • 4 duże ziemniaki,

  • łyżka masła,

  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona),

  • pęczek dymki,

  • 4 śledzie w oleju (filety),

  • szklanka kwaśnej gęstej śmietany,

  • 2 łyżeczki musztardy,

  • 10 dag krewetek z zalewy,

  • kiełki fasoli,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszoruj szczotką, osusz, ponakłuwaj z każdej strony i posmaruj masłem. Ułóż na blasze wyłożonej folią, piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.

  • Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, pokrój na niewielkie kawałki.

  • Dymkę pokrój drobno. Śledzie osącz z oleju, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na małe kawałki. Krewetki osącz z zalewy.

  • Śmietanę wymieszaj z musztardą, przypraw solą i pieprzem. Połącz z krewetkami, śledziami, fasolką, dymką i kiełkami.

  • Upieczone ziemniaki przekrój na pół, łyżką wydrąż nieco miąższu i napełnij sałatką.

Ocena: 5