Ziemniaczany suflet z boczkiem - przepis

Ziemniaczany suflet z boczkiem - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Suflet ziemniaczany to doskonały dodatek do odświętnego obiadu i bardzo smaczne i efektowne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Suflet ziemniaczany z boczkiem przypominają trochę muffinkę, jednak przyrządza się go zupełnie inaczej. Suflety ziemniaczane świetnie prezentują się na stole podczas przyjęcia. Wypróbuj nasz przepis na ziemniaczany suflet z boczkiem.

Składniki

  • 2 białka
  • 250 g ziemniaków
  • 10 plastrów boczku (wędzonego, cienko krojonego)
  • 20 g masła
  • przyprawy
  • 40 g masła do wysmarowania foremek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i zgniatamy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone masło i łączymy ze sobą. 

  • Cztery ceramiczne foremki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki na około 10 minut.

  • 4 plastry boczku odkładamy, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do puree. Przyprawiamy.

  • Do masy delikatnie dodajemy ubite białka. Masę wykładamy do foremek.

  • Pozostały boczek podsmażamy lekko na patelni.

  • Suflety pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 210°C. Ozdabiamy boczkiem. Smacznego.

tip dnia

Suflet to danie przygotowywane z żółtek i ubitej piany z białek. Jako dodatek można stosować zarówno owoce jak i warzywa. Po zapieczeniu wyglądają imponująco, ale ciasto jest bardzo wrażliwe i dość szybko może opaść - trzeba je podawać zaraz po przyrządzeniu. Podajemy przepis na ziemniaczany suflet z boczkiem.