Zapiekanka na słodko. Ryżowa zapiekanka z owocami PRZEPIS

Zapiekanka na słodko

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zapiekanka z ryżu z owocami - jak zrobić?

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Przepis na zapiekankę na słodko. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę ryżową z owocami. Podpowiadamy, jakie składniki są potrzebne i jak to zrobić krok po kroku.

Składniki

  • 2 torebki ryżu - 200 g

  • mleko

  • 4 jajka

  • pół szklanki cukru

  • mango

  • 3 owoce kiwi

  • 400 g truskawek

  • płatki migdałowe

  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować mleko i zasypać je ryżem.

  • Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki, a mleko zostanie całkowicie wchłonięte.

  • Odpowiednie proporcje to 1 szklanka ryżu na 1 litr mleka. Oddzielić żółtka od białek.

  • Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z ryżem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. 

  • Obrać i pokroić w kostkę mango i kiwi.

  • Większe truskawki przekroić na pół, małe owoce zostawić w całości.

  • Z mango usuń pestkę, truskawki odszypułkuj, kiwi obierz ze skórki.

  • Pokrojone owoce wymieszaj z masą ryżową. 

  • Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przełóż masę ryżową.

  • Posyp ją płatkami migdałowymi i cukrem.

  • Naczynie wstaw do gorącego piekarnika (200 st.).

  • Zapiekankę piecz przez około 30-40 minut.

Ocena: 0