Zapiekana cukinia z parmezanem - przepis kuchni włoskiej

Zapiekana cukinia z parmezanem - przepis kuchni włoskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zapiekana cukinia z parmezanem - danie z kuchni włoskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z cukinii z parmezanem to doskonały pomysł na obiad w włoskim stylu. Sprawdź nasz przepis na to zaskakujące danie.

Składniki

  • 1 kg dużych pomidorów

  • 4 ząbki czosnku

  • 8 łyżek oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • łyżeczki suszonego oregano

  • 1,5 kg cukinii

  • 125 g parmezanu

  • oliwa z oliwek do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wytnij nasady ogonków pomidorów i natnij na krzyż skórkę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj.

  • Czosnek obierz.

  • Rozgrzej na patelni z wysokim brzegiem 2 łyżki oliwy, dodaj do niej rozgnieciony czosnek i lekko go zrumień.

  • Dodaj pomidory, smaż 8 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

    Cukinię umyj, oczyść i pokrój ukośnie w plasterki grubości pół centymetra.

  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek.

  • Zrumień na niej z obu stron plasterki cukinii, posól i posyp pieprzem.

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

    Formę do zapiekania natłuść oliwą.

  • Włóż do niej połowę plasterków cukinii i polej sosem pomidorowym.

  • Rozłóż na nim resztę plasterków cukinii.

  • Zetrzyj parmezan i równomiernie posyp nim plasterki cukinii.

  • Pokrop resztą oliwy.

  • Warzywa zapiekaj na złoty kolor w piekarniku (przy włączonym termoobiegu zmniejsz temp. do 160 stopni Celsjusza.

Ocena: 0