Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy

2021-03-29
Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy
Autor: Shutterstock Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy  smakują też miłośnikom mięsa.
łatwy
0 min
4

Wegetariańskie klopsiki to pomysł na bezmięsny obiad. Nie tylko  dla wegetarian i wegan, ale też dla osób, które dążą do ograniczenia mięsa w diecie. Zdrowe i  beztłuszczowe, a na dodatek łatwe do przygotowania.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej (w sezonie z kolby, poza sezonem ze słoika)
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • woda
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj. Paprykę pokrój w małą kostkę, a kukurydzę i groszek przelej ciepłą wodą.
  • Do miski dodaj ½ szklanki letniej wody oraz wszystkie warzywa, sos sojowy i olej. Wymieszaj do połączenia składników i dodaj w razie potrzeby większą porcję wody, aż powstanie klejąca się masa. Odstaw na kilkanaście minut.
  • Masa na klopsiki powinna być gęsta, jednak nie może być zbyt sucha – ma bez problemu dać się formować. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Klopsiki włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 30 minut, aż będą chrupiące i rumiane.