Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy

Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy  smakują też miłośnikom mięsa.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wegetariańskie klopsiki to pomysł na bezmięsny obiad. Nie tylko  dla wegetarian i wegan, ale też dla osób, które dążą do ograniczenia mięsa w diecie. Zdrowe i  beztłuszczowe, a na dodatek łatwe do przygotowania.

Składniki

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy

  • 1 czerwona papryka

  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej (w sezonie z kolby, poza sezonem ze słoika)

  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • woda

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj. Paprykę pokrój w małą kostkę, a kukurydzę i groszek przelej ciepłą wodą.

  • Do miski dodaj ½ szklanki letniej wody oraz wszystkie warzywa, sos sojowy i olej. Wymieszaj do połączenia składników i dodaj w razie potrzeby większą porcję wody, aż powstanie klejąca się masa. Odstaw na kilkanaście minut.

  • Masa na klopsiki powinna być gęsta, jednak nie może być zbyt sucha – ma bez problemu dać się formować. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Klopsiki włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 30 minut, aż będą chrupiące i rumiane.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3