Gołąbki z kapusty pekińskiej z bezmięsnym nadzieniem

2022-01-31
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock Gołąbki z kapusty pekińskiej w wersji jarskiej.
średni
110 min
4

Dieta wegetariańska

Lubisz eksperymentować w kuchni, ale zawsze wracasz do tradycyjnych polskich smaków? Proponujemy pyszne gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo–koperkowym oraz pomidorowym. Różnią się od tych z mięsem mielonym, ale smakują równie dobrze.

Wypróbuj też:

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru

Gołąbki z kaszanką: przepis na gołąbki inaczej

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj farsz. Na maśle zeszklij cebulę. Obierz grzyby i razem z soczewicą dodaj je do cebuli. Dopraw solą i pieprzem do smaki.
  • Sparz kapustę, a po ostygnięciu obierz ją na pojedyncze listki. Nałóż przygotowany farsz i zawiń gołąbki.
  • Na patelni rozgrzej masło i ułóż gołąbki. Piecz na małym ogniu przez około 15 minut. Podczas pieczenia pamiętaj, żeby gołąbki podlać wodą.
  • Kiedy gołąbki są już gotowe przygotuj sosy. Podsmaż cebulę na maśle i dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Przypraw do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem.
  • Przygotowując sos pomidorowy zacznij także od podsmażenia cebuli. Dorzuć pomidory z puszki. Całość przypraw do smaku według uznania solą i pieprzem. Na koniec dodaj świeżą miętę oraz bazylię.
  • Połowę talerza ozdób sosem koperkowo-ziołowym, a drugą część pomidorowym. Na środku ułóż gołąbki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?