Terrine z warzyw - jak zrobić?

Terrine z warzyw - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warzywna terrina w trzech kolorach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Terrine jest potrawą przekładańcem. Oryginalnie składa się z różnych mięs, mocno przyprawionych ziołami. My proponujemy terrine dla jaroszy – jego podstawowymi składnikami są warzywa.

Składniki

  • 25 dag marchewki

  • 20 dag szpinaku (najlepiej mrożonego)

  • 25 dag białej rzepy

  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej

  • 25 g mąki pszennej

  • 25 g margaryny

  • 2 szklanki wody

  • łyżeczka tymianku

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewki pokrój w plasterki. Ugotuj w oddzielnych garnkach marchewkę, szpinak i rzepę. Następnie każde z warzyw rozdrobnij na puree.

  • W rondelku rozpuść margarynę i wsyp do niej mąkę pszenną i kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj do mieszaniny wodę – małymi porcjami.

  • Całość zagotuj, przez cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, przypraw go tymiankiem, pieprzem i solą. Dodaj po kilka łyżek do każdego z puree – tak aby miały podobna konsystencję.

  • Ułóż warzywa warstwami w żaroodpornym naczyniu, zaczynając od marchewki, a kończąc na rzepie.

  • Naczynie wstaw do formy do połowy wypełnionej wodą (łaźnia wodna) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.

  • Danie podawaj pokrojone w plastry, na ciepło lub na zimno.

Ocena: 4,5