Terrine z warzyw - jak zrobić?

2021-03-29
Terrina warzywna
Autor: Shutterstock Warzywna terrina w trzech kolorach.
łatwy
90 min
4

Terrine jest potrawą przekładańcem. Oryginalnie składa się z różnych mięs, mocno przyprawionych ziołami. My proponujemy terrine dla jaroszy – jego podstawowymi składnikami są warzywa.

SKŁADNIKI

  • 25 dag marchewki
  • 20 dag szpinaku (najlepiej mrożonego)
  • 25 dag białej rzepy
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g margaryny
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki pokrój w plasterki. Ugotuj w oddzielnych garnkach marchewkę, szpinak i rzepę. Następnie każde z warzyw rozdrobnij na puree.
  • W rondelku rozpuść margarynę i wsyp do niej mąkę pszenną i kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj do mieszaniny wodę – małymi porcjami.
  • Całość zagotuj, przez cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, przypraw go tymiankiem, pieprzem i solą. Dodaj po kilka łyżek do każdego z puree – tak aby miały podobna konsystencję.
  • Ułóż warzywa warstwami w żaroodpornym naczyniu, zaczynając od marchewki, a kończąc na rzepie.
  • Naczynie wstaw do formy do połowy wypełnionej wodą (łaźnia wodna) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
  • Danie podawaj pokrojone w plastry, na ciepło lub na zimno.