Szparagi grillowane: z patelni albo z ogrodowego rusztu

Szparagi grillowane: z patelni albo z ogrodowego rusztu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi można przyrządzać na różne sposoby

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagi cieszą się opinią dania wykwintnego i nie są bardzo popularne, choć powoli to się zmienia. Szapargi mają delikatny smak i są bardzo zdrowe.  W naszym klimacie są dostepne zaledwie przez 3-4 tygodnie, warto wtedy spróbować zarówno białych, jak zielonych.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów

  • łyżka oliwy

  • 2 łyżki migdałów w płatkach

  • łyżka startego parmezanu lub pecorino

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce.

  • Posmarować oliwą.

  • Nagrzać patelnię grillową. Przypiec szparagi obracając je dwa razy.

  • Na drugiej patelni zrumienić na sucho płatki migdałowe. Upieczone szparagi ułożyć na półmisku, posypać serem i migdałami.

tip dnia

Szparagi można gotować, grillować, zapiekać. Trzeba tylko starannie przyjrzeć się im w chwili kupna - świeże i prawidłowo przechowywane szparagi będą miały jędrne zarówno główki jak i końcówki. Szparagi nie powinny leżeć na słońcu - światło słoneczne im szkodzi. Dobrze zrobione nie będą łykowate ani włókniste - powinny być chrupiące i jędrne.

Ocena: 5