Smardze zapiekane ze szparagami, czyli pomysł na wiosenne danie

Smardze zapiekane ze szparagami, czyli pomysł na wiosenne danie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kompozycja wyrazistych w smaku smardzów i delikatnych szparagów to prawdziwy wiosenny hit

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Smardze to bardzo cenny gatunek grzyba. Wzbogacą smak i aromat każdej potrawy. Doskonale komponują się na przykład z młodymi szparagami. Ich sezony występowania także są zbieżne. Dlatego wiosna jest niepowtarzalną okazją, by przygotować to wykwintne danie.

Składniki

  • 3 smardze
  • 6 szparagów
  • 1 cebulka
  • 50 ml śmietanki
  • sol
  • pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi należy pokroić na 1-cm. kawałki, a jeżeli mamy świeże, to najpierw zblanszować. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Smardze oczyścić, pokroić na małe części i dorzucić do cebulki.

  • Smażyć 1-2 min. Szparagi i smardze przełożyć do małego żaroodpornego naczynka, zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekać, najlepiej pod grillem, aż ser się rozpuści.

tip dnia

Smardze rozpoczynają sezon na grzybobranie. Pojawiają się w końcu kwietnia i na początku maja. Zaraz po truflach plasują się na drugiej pozycji listy najdroższych grzybów na świecie. Niestety w Polsce są pod ochroną. Wolno je za to zbierać w Czechach, na Słowacji, Litwie czy Ukrainie. Można też kupić grzybnię smardzó;w i spróbować hodować te szlachetne grzyby w ogródku. Zazwyczaj się to udaje.

Te wyjątkowe grzyby można gotować, smażyć, faszerować, marynować, suszyć. Smardze można je spożywać w całości lub w charakterze dodatku do potraw, zup i sosów. Mają orzechowy, leciutko dymny smak.
Smardze doskonale smakują w połączeniu ze szparagami, młodymi porami czy szczypiorkiem. Pasują zarówno do ryb, jak i do mięsa.