Ryż smażony w ananasie

Ryż smażony podany w ananasie
Autor: Shutterstock.com Ryż smażony podany w ananasie
średni
30 min
2

Ryż smażony w ananasie to oryginalne danie, które powinno zauroczyć wszystkich wielbicieli połączenia smaków ostrych i słodkich. Podajemy sprawdzony przepis na efektowne danie z ananasem w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • świeży ananas
  • 3 cebule dymki
  • duża papryczka chilli
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka listków kolendry
  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • 3/4 szklanki ryżu
  • sos tabasco

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotujemy na sypko.
  • Ananasa myjemy szczoteczką i przekrawamy wzdłuż (wraz z czuprynką).
  • Połówki wydrążamy nie uszkadzając skorupy.
  • Miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do miski, a skorupki zachowujemy.
  • Warzywa oraz szczypiorek i kolendrę płuczemy (z papryczki usuwamy też gniazda nasienne) i siekamy.
  • Wszystkie składniki oprócz czosnku mieszamy z ananasem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek na złoty kolor. Dodajemy ryż i cukier. Mieszamy, doprawiając do smaku tabasco i podgrzewamy, aż całość będzie gorąca.
  • Mieszamy z przyprawionym ananasem.
  • Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone skorupki ananasa i dekorujemy listkami kolendry.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej