Ryż jaśminowy z grillowaną papryką i rozmarynem

Ryż jaśminowy z grillowaną papryką i rozmarynem

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Ryż jaśminowy z grillowaną papryką i rozmarynem - danie wegetariańskie i wegańskie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryż z papryką i rozmarynem to szybkie i sycące danie, niezwykle aromatyczne. Jest zarówno wegetariańskie, jak i wegańskie. Idealne na lekki lunch lub kolację. Może także stanowić dodatek do mięsa.

Składniki

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • papryka zielona i czerwona
  • pół filiżanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę pokroić w szerokie paski, zgrillować.

  • Z oliwy, czosnku i rozmarynu przygotować marynatę. Wrzucić do niej lekko podduszoną paprykę, dodać sól i pieprz.

  • Ryż zalać zimną wodą (centymentr nad ryżem) i gotować bez mieszania, aż woda zostanie wchłonięta.

  • Marynatę podgrzać razem z papryką. Położyć na ryżu, polać resztą marynaty, udekorować rozmarynem.