Risotto porcini: ryż z borowikami po włosku

Risotto porcini: ryż z borowikami po włosku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Risotto z borowikami cudownie pachnie grzybami, lasem i niczym nieskrępowaną wolnością. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto porcini to pyszne danie rodem z Włoch z ryżu i borowików (wł. porcini). Włosi uprawiają ryż od czasów Marco Polo, a grzyby zbierają od zarania dziejów. Ryż jest wdzięcznym surowcem wielu dań jarskich i wegańskich. To dobre źródło skrobi. Grzyby, szczególnie borowiki, stanowią źródło białka. Aksamitna potrawka z ryżu jest daniem samodzielnym, ale można podać go mięsożercom do pieczystego. Wypróbujcie ten przepis korzystając ze świeżych lub mrożonych prawdziwków. 

Składniki

  • 1 litr bulionu grzybowego

  • pół cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 5 łyżek masła

  • 150-200 g świeżych lub mrożonych borowików

  • 200 g ryżu Arborio

  • 80 ml (pół kieliszka) białego wina

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • 5 łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże borowiki dokładnie oczyścić nożykiem lub szczoteczką z piasku i listków. Większe kapelusze pokroić na 1/2 cm plasterki. mniejsze pozostawić w całości.

  • Cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę).

  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.

  • Borowiki dodać do zeszklonej cebuli, przykryć i dusić razem przez 1 - 2 minuty, aż borowiki zmiękną. Grzyby wyjąć na talerzyk, doprawić solą i pieprzem, przykryć folią, odłożyć na bok.

  • Na patelnię z masłem i cebulą wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem.

  • Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje.

  • Następnie wlać małą łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać.

  • Wlewać po łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje.

  • Gotować tak przez około 17 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Jeśli osiągnie się ten stan, przerwać gotowanie, nie ma potrzeby zużyć całego bulionu.

  • Dodać natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia.

  • Dodać tarty Parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać.

Ocena: 0