Rigatoni z grzybami leśnymi - sprawdzony przepis

Rigatoni z grzybami leśnymi - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Leśne grzyby - świeże i aromatyczne - warto jeść z dobrej jakości makaronem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Potrawy z makaronów są pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Najważniejsze jest, by kupić makaron dobrej jakości i odpowiednio go ugotować. Pozostaje jeszcze tylko znaleźć ciekawy, sprawdzony przepis. Na przykład na pyszne rigatoni z grzybami leśnymi!

Składniki

  • 200 g rigatoni,

  • 300 g grzybów leśnych,

  • cebula,

  • ząbek czosnku,

  • po 2 łyżki oliwy i masła,

  • 1/2 szklanki śmietany,

  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.

  • Posiekać cebulę i czosnek.

  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać masło i jeszcze chwilę smażyć.

  • Dodać grzyby, smażyć 1520 minut, następnie wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

  • Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.

  • W dużej ilości posolonego wrzątku ugotować makaron al dente.

  • Odcedzić, wymieszać z grzybami. Przed podaniem potrawę posypać szczypiorkiem.

  • Inny wariant: grzyby leśne można zastąpić pieczarkami. Wówczas dla wzmocnienia smaku i aromatu warto do sosu warto dodać 12 łyżeczki bulionu grzybowego.

tip dnia

Rigatoni jest makaronem podobnym do popularnego penne, lecz z prążkami na zewnątrz i bez  skośnych ścięć na końcach. Ma też od niego trochę większą średnicę. Zazwyczaj podawany jest dodań mięsnych i zapiekanek. Wspaniale łączy się z gęstymi aromatycznymi sosami.

Ocena: 0