Rewelacyjne ziemniaki z kurkami

Rewelacyjne ziemniaki z kurkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki z kurkami to rewelacyjne danie, które zaskoczy was smakiem. Łatwo przygotować takie ziemniaki z leśnymi grzybami. Kurki są jędrne i doskonale znoszą smażenie i zapiekanie. Do przygotowania dania można wykorzystać zarówno mrożone frytki, jak i mrożone kurki. 

Składniki

  • 150 g grzybów leśnych - kurek

  • 8 średnich ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 6 łyżek oliwy lub oleju lub masła klarowanego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • mielony pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na frytki, ósemki lub w kostkę.

  • Pokrojone ziemniaki przełożyć do brytfanny, dodać pokrojone na kawałki 2 ząbki czosnku i 4 łyżki oleju, posolić. Wymieszać, tak aby olej pokrył ziemniaki.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 30 minut. Po 30 minutach przemieszać ziemniaki i piec jeszcze 15 minut.

  • Kurki oczyścić i wypłukać, duże grzyby przeciąć na połówki lub ćwiartki, małe pozostawić w całości.

  • Na 2 łyżkach oliwy zrumienić 2 posiekane ząbki czosnku.

  • Czosnek zdjąć z patelni. Dodać kurki i smażyć je przez 6-8 minut.

  • Usmażone kurki dodać do ziemniaków, wymieszać i piec jeszcze 15 minut.

  • Przed podaniem obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać zieloną pietruszką. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2