Racuszki z cukinii z chilli: przepis na pikantne placuszki z cukinii

2021-03-29
Racuszki z cukinii z chilli: przepis na pikantne placuszki z cukinii
Autor: thinkstockphotos.com Placuszki z cukinii na ostro.
łatwy
35 min
4

Placuszki z cukinii top pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które dzięki dodatkowi chilli będzie nieco ostrzejsze. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 3 jaja
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag cukinii
  • łyżeczka sosu sojowego
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sos chilli słodko-pikantny, słodki lub zielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, mleka, jaj, proszku i przypraw wyrób ciasto. Cebulkę drobno posiekaj, cukinię obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wymieszaj z ciastem, dodaj sos sojowy, dopraw.
  • Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubioną sałatką lub surówką na talerzach udekorowanych sosami chilli.
  • Racuszki są dosyć łagodne. Użycie ulubionego sosu lub sosów chilli nadaje ostrości i wyrafinowanego smaku.