Racuchy z cukinią - sprawdzony przepis

Racuchy z cukinią - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Racuchy z cukinią

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Najczęściej są to pyszne chrupiące placuszki z ciasta drożdżowego, usmażone z obu stron na tłuszczu albo też placuszki z gęstego ciasta naleśnikowego. Najpopularniejszym dodatkiem do racuchów są owoce, przede wszystkim jabłka i rabarbar. Ale doskonałe są również warzywa - cukinia, dynia i kukurydza.

Składniki

  • mała cukinia (około 200 g),

  • 6 łyżek mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • 1/4 łyżeczki curry

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki olej

Przygotowanie krok po kroku:

  •  Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką) i lekko odcisnąć sok.

  • Połączyć cukinię z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami.

  • Dodać curry, cukier i sól.

  • Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do ciasta.

  • Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką porcje ciasta, uformować placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  • Podawać gorące. Można polać je płynnym miodem lub stopionym masłem.

Racuchy najlepiej podawać gorące - są wtedy bardziej aromatyczne i chrupiące. Ale na zimno są też smaczne, zwłaszcza te słodkie z owocami. Zimne racuchy z warzywami lepiej podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku i polać odpowiednio dobranym pikantnym sosem.

Do przyrządzenia racuchów zwykle używa się mąki pszennej, ale można zastąpić ją kukurydzianą lub połączyć z ziemniaczaną. Ciasto musi być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Najlepiej smażyć je na oleju, masło w wyższej temperaturze zaczyna się palić, a więc racuchy także mogłyby być przypalone - niesmaczne i niezdrowe.

Ocena: 5