Quinoa ze szpinakiem i pieczarkami: komosa ryżowa na ciepło

Quinoa ze szpinakiem i pieczarkami: komosa ryżowa na ciepło

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Komosa ryżowa jest coraz bardziej popularną alternatywą dla ryżu i kasz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Quinoa, czyli komosa ryżowa z powodzeniem może zastąpić kaszę i ryż. Możemy jej używać jako dodatku do dań obiadowych i do sałatek. Komosa ryżowa może tez stanowić samodzielne ciepłe danie. Pasują do niej na przykład szpinak i pieczarki - dodając jej smaku i zwiększając jeszcze jej cenne wartości odżywcze.

Składniki

  • 3/4 szklanki quinoa,

  • opakowanie świeżego szpinaku,

  • 40 dag pieczarek,

  • 1 ząbek czosnku,

  • płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,

  • 3 łyżki oleju,

  • sok z 1/2 cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Quinoę wypłukać, wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować i gotować na małym gazie do wyparowania wody. Posolić, garnek przykryć.

  • Pieczarki umyć, drobno pokroić. Rozgrzać olej i smażyć pieczarki przez kilka minut. Na koniec skropić je sokiem z cytryny.

  • Wrzucać partiami umyte i posiekane liście szpinaku i mieszając, dusić z pieczarkami, aż zmięknie.

  • Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Dodać quinoę, zamieszać i razem podgrzać.

Ocena: 0