Pyry z gzikiem według Magdy Gessler: przepis na tradycyjne danie z Poznania

Pyry z gzikiem według Magdy Gessler: przepis na tradycyjne danie z Poznania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki i twarożek - proste i pyszne danie z Poznania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyry z gzikiem, metka, leberka - te poznańskie przepisy pojawiły się w 14 odcinku 4 sezonu "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Tym razem kulinarna celebrytka  postawiła na lokalne przysmaki i włączyła je do menu w dawnej restauracji "Zapiecek", przemianowanej przez Magdę Gessler na restaurację "Metka". Nazwa nie jest przypadkowa. Metka, podobnie jak pyry z gzikiem i leberka to lokalne poznańskie rarytasy.  Metka to bardzo drobno zmielona kiełbasa. Podajemy przepis na pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z ziołowym twarożkiem. To proste i pyszne danie stało się symbolem Poznania. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Ugotować w mundurkach, czyli w skórce, nieobrane. 

  • W czasie, gdy ziemniaki się gotują przygotować gzik.

  • Rzodkiewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Szczypiorek posiekać drobno. 

  • Twaróg wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rzodkiewkę i szczypiorek, dokładnie wymieszać.

  • Gorące ziemniaki przekroić na połówki lub ćwiartki, dodać masło i zamieszać.

  • Ziemniaki wyłożyć na talerze. Obok położyć porcję twarożku. 

Ocena: 5