Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym

2021-03-29
Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Pulpety z cukinii można podać także w sosie ze świeżych pomidorów
średni
45 min
4

Delikatne pulpety z cukinii to pyszne danie odpowiednie na letni obiad. To także znakomity sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Danie smakuje nie tylko wegetarianom, przepadają za nim także dzieci.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • Na sos:
  • 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 30 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na sitko, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła.
  • Dokładnie odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • Do cukiniowej masy dodajemy bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Ponownie wyrabiamy masę.
  • Ręką toczymy małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki.
  • Przygotowujemy sos - na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodajemy drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przesmażamy minutę i dodajemy pomidory. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, paprykę oraz cukier, sól i pieprz.
  • Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę. Do wrzącego sosu wkładamy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.