Bakłażany pod serową pierzynką - jak zrobić?

2021-03-29
Bakłażany pod serową pierzynką. Przepis dla średniozaawansowanych :)
Autor: thinkstockphotos.com Bakłażan jest warzywem, które genialnie sprawdza się w zapiekankach
łatwy
30 min
4

Słyszysz bakłażan pod serową pierzynką i myślisz, że to kaloryczne danie? Niesłusznie. To propozycja zaczerpnięta z diety bazującej na potrawach o niskim indeksie glikemicznym. Do tego jest oczywiście smaczna. Przygotowując bakłażany pod serową pierzynką na kolację powinno się pamiętać tylko o jednym. Tak smakowita kolacja może się przeciągnąć.

SKŁADNIKI

  • 6 bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • 250 g sera cheddar
  • 50 g tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone bakłażany pokrój wzdłuż na plasterki. Połóż je następnie na ręczniku papierowym i posól. Wtedy warzywo zacznie się „pocić” i oddawać wodę. Wysusz plastry i wydrąż z nich środki.
  • Umieść bakłażany na folii do pieczenia. 
  • Wydrążony miąższ wymieszaj z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i startymi serami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij ułożone na folii krążki.
  • Piecz przez 30 minut, aż ser się rozpuści.