Bakłażany pod serową pierzynką - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Słyszysz bakłażan pod serową pierzynką i myślisz, że to kaloryczne danie? Niesłusznie. To propozycja zaczerpnięta z diety bazującej na potrawach o niskim indeksie glikemicznym. Do tego jest oczywiście smaczna. Przygotowując bakłażany pod serową pierzynką na kolację powinno się pamiętać tylko o jednym. Tak smakowita kolacja może się przeciągnąć.
SKŁADNIKI
- 6 bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pomidorki koktajlowe
- 250 g sera cheddar
- 50 g tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone bakłażany pokrój wzdłuż na plasterki. Połóż je następnie na ręczniku papierowym i posól. Wtedy warzywo zacznie się „pocić” i oddawać wodę. Wysusz plastry i wydrąż z nich środki.
- Umieść bakłażany na folii do pieczenia.
- Wydrążony miąższ wymieszaj z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i startymi serami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij ułożone na folii krążki.
- Piecz przez 30 minut, aż ser się rozpuści.