Potrawka z cukinii z wódką wg pomysłu Michała Bałazego
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kolejna propozycja z warsztatów foodparingowych z Michałem Bałazym - tym razem bezmięsnie. Potrawka z cukinii z tofu i wódką. Tę propozycję najlepiej podać z pszeniczną kaszą i odrobiną czarnuszki.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 papryki kolorowe
- 8-10 pieczarek
- 1/2 bakłażana
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100ml oleju
- 50 g masła
- 100 ml wódki
- po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, lubczyku, czosnku suszonego
- 1/2 szlaki ugotowanej czerwonej fasoli
- 100 g tofu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie podziel na 8 - 12 cząstek. Na patelni rozgrzej olej oraz masło. Obsmaż cukinie do zrumienienia zachowując ich chrupkość i soczystość. Zdejmij z patelni, pozostawiając tłuszcz.
- Pieczarki oczyść, pokrój na 4-6 części. Umieć na patelni, smaż 4-5 minut na wysokim płomieniu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz podobnie pokrojonego bakłażana. Smaż 5 minut. Zdejmij z patelni.
- Na ten samej patelni przesmaż tofu i pokrojoną w paski paprykę. Gdy ta będzie dobrze spieczona dodaj pozostałe, wcześniej usmażone składniki.
- Zwiększ płomień, podlej całość wódką pozostaw na 1 minutę. Zdejmij z płomienia i odstaw na 2-3 minuty.