Potrawka z cukinii z ryżem - jak przygotować?

Potrawka z cukinii z ryżem - jak przygotować?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Potrawka z cukinii z ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Lekkie danie - cukinia w potrawce z ryżem, które zrobisz w 45 minut, a najesz się na kilka godzin! Wypróbuj przepis na potrawkę z cukinii z ryżem.

Składniki

  • 300 g ryżu

  • 1/2 łyżka oliwy

  • ząbek czosnku

  • 2 cukinie

  • 3 pomidory

  • 500 g pieczarek

  • 2 pęczki szczypiorku

  • 1/2 sparzonej cytryny

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

  • 1/2 l wywaru z jarzyn

  • szklanka śmietany

  • ser jantar (do posypania)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i razem szklimy na oliwie.

  • Wstawiamy wodę na ryż i gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Gdy będzie gotowy dokładamy go do cebuli i czosnku.

  • Kroimy szczypiorek.

  • Obieramy cytrynę i kroimy, a miąższ wyciskamy.

  • Kroimy w kostkę pomidory, cukinię na paski, a pieczarki w plasterki.

  • Kropimy pieczarki kilkoma kroplami soku z cytryny.

  • Pomidory małymi porcjami dodajemy do ryżu.

  • Z masła robimy wiórki i odkładamy do lodówki.

  • Cukinię i pieczarki smażymy na maśle.

  • Gdy będą lekko twarde zdejmujemy z ognia posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy by nie straciły ciepła.

  • Gdy wywar z warzyw i ryżu będzie już gotowy dodajemy śmietanę, skórę z cytryny i szczypiorek.

  • Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane wiórki z masła.

  • Sos ubijamy trzepaczką, doprawiamy przyprawami i dokładamy cukinię oraz pieczarki.

  • Możemy na talerzu do smaku posypać odrobiną sera jantar.

Ocena: 0