Pomidory nadziewane ryżem i grzybami - pyszne danie sezonowe

2021-03-29
Pomidory nadziewane ryżem i grzybami - pyszne danie sezonowe
Autor: Shutterstock Pomidory nadziewane ryżem z grzybami to pyszne danie sezonowe, idealne nie tylko dla wegetarian.
łatwy
25 min
4

Pomidory nadziewane ryżem i grzybami to danie nie tylko bardzo smaczne i aromatyczne, ale też niedrogie i łatwe do przygotowania. Szczególnie polecamy je jesienią, gdy łatwo o dojrzałe, pełne smaku pomidory, a także o grzyby leśne.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 dojrzałych, ale twardych pomidorów
  • 3 łyżki ryżu
  • 25 dag grzybów
  • 2 łyżki tłuszczu
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól i pieprz  do smaku
  • pół szklanki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić (gdy nie mamy grzybów leśnych, możemy je zastąpić pieczarkami), razem z drobno posiekaną cebula wrzucić je na rozgrzany tłuszcz (wziąć połowę porcji z podanych  składników), posolić i udusić.
  • Do miękkich  grzybów dodać ryż ugotowany na sypko, jajka, ulubioną zieleninę (sugerujemy szczypiorek), nadzienie przyprawić do smaku.
  • Z pomidorów ściąć wierzchy, wydrążyć środek, włożyć do nich nadzienie i przykryć wierzchami.
  • Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym tłuszczem, ułożyć w nim pomidory.
  • Wydrążone środki pomidorów udusić, aż o połowę zmniejszą objętość,  następnie przetrzeć lub zblendować. Otrzymanym przecierem  zalać pomidory w naczyniu. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na 15-20 minut. 
  • Pod koniec pieczenia zalać pomidory śmietaną, piec jeszcze 5 minut.