Pomidory nadziewane ryżem i grzybami - pyszne danie sezonowe

Pomidory nadziewane ryżem i grzybami - pyszne danie sezonowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomidory nadziewane ryżem z grzybami to pyszne danie sezonowe, idealne nie tylko dla wegetarian.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidory nadziewane ryżem i grzybami to danie nie tylko bardzo smaczne i aromatyczne, ale też niedrogie i łatwe do przygotowania. Szczególnie polecamy je jesienią, gdy łatwo o dojrzałe, pełne smaku pomidory, a także o grzyby leśne.

Składniki

  • 10 dojrzałych, ale twardych pomidorów

  • 3 łyżki ryżu

  • 25 dag grzybów

  • 2 łyżki tłuszczu

  • cebula

  • 2 jajka

  • sól i pieprz  do smaku

  • pół szklanki śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić (gdy nie mamy grzybów leśnych, możemy je zastąpić pieczarkami), razem z drobno posiekaną cebula wrzucić je na rozgrzany tłuszcz (wziąć połowę porcji z podanych  składników), posolić i udusić.

  • Do miękkich  grzybów dodać ryż ugotowany na sypko, jajka, ulubioną zieleninę (sugerujemy szczypiorek), nadzienie przyprawić do smaku.

  • Z pomidorów ściąć wierzchy, wydrążyć środek, włożyć do nich nadzienie i przykryć wierzchami.

  • Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym tłuszczem, ułożyć w nim pomidory.

  • Wydrążone środki pomidorów udusić, aż o połowę zmniejszą objętość,  następnie przetrzeć lub zblendować. Otrzymanym przecierem  zalać pomidory w naczyniu. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na 15-20 minut. 

  • Pod koniec pieczenia zalać pomidory śmietaną, piec jeszcze 5 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5