Pokusa Janssona: szwedzka zapiekanka ziemniaczana

2021-03-29
Pokusa Janssona: szwedzka zapiekanka ziemniaczana
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka ziemniaczana według szwedzkiego przepisu nazywa się pokusa Janssona
łatwy
60 min
4

Pokusa Janssona to zapiekanka ziemniaczana po szwedzku - z dodatkiem filetów anchois. Nudne ziemniaki zyskują dzięki temu oryginalny smak. Spróbuj tej prostej zapiekanki!

//towideo.pl/embed/NzI2MDU=

Ubezpieczenie dla Ciebie, rodziny i domu w korzystnych cenach. Znajdziesz na AXA DIRECT kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 średnie cebule,
  • 2 puszki anchois,
  • 300 ml śmietany 18%
  • świeżo zmielony biały pieprz,
  • masło do wysmarowania naczynia,
  • bułka tarta do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
  • Cebulę pokroić na małe kawałki.
  • Anchois dokładnie odsączyć z oleju.
  • Naczynie żaroodporne lub brytfankę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i układać warstwami na przemian: ziemniaki, anchois, cebulę. Ostatnią warstwą na wierzchu powinny być ziemniaki.
  • Zapiekankę wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200°C i piec pół godziny pod przykryciem.
  • Wyjąć zapiekankę i polać śmietaną, posypać białym pieprzem, tartą bułką i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut, ale bez przykrycia.
  • Piec do zrumienienia powierzchni.