Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Autor Zdjęcia: photos.com

Placki ziemniaczane 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ewa Gotuje... placki ziemniaczane. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane z programu "Ewa gotuje", a na pewno się nie zawiedziesz. Sekretem Ewy Wachowicz jest dodanie do ciasta żółtego sera. Te placki aż rozpływają się w ustach!

Składniki

  • 500 g ziemniaków

  • 0,5 sztuki cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 50 g sera żółtego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • Szczypta soli

  • Szczypta pieprzu czarnego

  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz, umyj. Cebulę obierz ze skóry. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • Dodaj wyciśnięty czosnek i garść startego żółtego sera. Posól, popieprz i posyp majerankiem.

  • Jajko roztrzep w miseczce i dodaj do pozostałych składników. Dodaj mąkę, wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt wodniste, dosyp jeszcze mąki. Dodaj jogurt.

  • Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i obsmaż z obu stron na rumiany kolor.