Placki ziemniaczane jak u babci: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

2021-03-29
Placki ziemniaczane jak u babci: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
Autor: mat. pras. Szymon Czerwiński Placki ziemniaczane to sycące danie - czułe wspomnienie dzieciństwa
łatwy
30 min
4

Placki ziemniaczane jak u babci to własna interpretacja klasycznego przepisu w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. Placki zawierają nie tylko starte ziemniaki, ale także marchewkę i pietruszkę, które wzbogacają smak placków i obniżają kaloryczność dania. 

 

FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński

Sprytne gotowanie, Szymon Czerwiński, wydawnictwo Harde, Warszawa 2019

 

 

 

Szymon Czerwiński niedawno opublikował zbiór swoich sprytnych przepisów. Książka wydane przez wydawnictwo Harde zawiera interaktywne strony, dzięki którym Szymon może nieomal na żywo zagościć w twoim domu. Wystarczy dedykowana aplikacja w telefonie i książka staje się zbiorem filmików, które krok po kroku przeprowadzą cię przez zawiłości przepisu. 

W książce Szymona Czerwińskiego „Sprytne gotowanie” każdy znajdzie coś dla siebie - są tu dania, które pamiętamy z rodzinnego domu, lecz także nowe, modne przepisy z całego świata. Gotowanie ułatwiają sprytne rady Szymon, dzięki którym poznacie sprawdzone kuchenne triki.

Książkę Szymona Czerwińskiego „Sprytne gotowanie” możesz kupić w dobrych księgarniach, w salonach EMPIK oraz w naszym sklepie

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas ponieważ będą czarne. 
  • Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
  • Masz już gotową bazę do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami dodaj startą marchew oraz pietruszkę. 
  • Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju na patelni.
  • Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu.
  • Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki lub łososiem.