Placki ziemniaczane jak u babci: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
Placki ziemniaczane jak u babci to własna interpretacja klasycznego przepisu w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. Placki zawierają nie tylko starte ziemniaki, ale także marchewkę i pietruszkę, które wzbogacają smak placków i obniżają kaloryczność dania.
FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński niedawno opublikował zbiór swoich sprytnych przepisów. Książka wydane przez wydawnictwo Harde zawiera interaktywne strony, dzięki którym Szymon może nieomal na żywo zagościć w twoim domu. Wystarczy dedykowana aplikacja w telefonie i książka staje się zbiorem filmików, które krok po kroku przeprowadzą cię przez zawiłości przepisu.
W książce Szymona Czerwińskiego „Sprytne gotowanie” każdy znajdzie coś dla siebie - są tu dania, które pamiętamy z rodzinnego domu, lecz także nowe, modne przepisy z całego świata. Gotowanie ułatwiają sprytne rady Szymon, dzięki którym poznacie sprawdzone kuchenne triki.
Książkę Szymona Czerwińskiego „Sprytne gotowanie” możesz kupić w dobrych księgarniach, w salonach EMPIK oraz w naszym sklepie
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas ponieważ będą czarne.
- Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
- Masz już gotową bazę do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami dodaj startą marchew oraz pietruszkę.
- Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju na patelni.
- Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu.
- Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki lub łososiem.