Placki ziemniaczane inaczej - kolorowe placuszki ziemniaczane [WIDEO]

Placki ziemniaczane inaczej - kolorowe placuszki ziemniaczane [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do placków ziemniaczanych można dodać warzyw - urozmaicą smak i wygląd dania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki ziemniaczane - mało jest osób, które nie lubią tego przysmaku. Podpowiadamy, jak przyrządzić trochę inną wersję popularnych placków ziemniaczanych - tak aby wykorzystać w pełni to najbardziej popularne w Polsce warzywo.

Składniki

  • 30 dag ziemniaków,

  • cebula,

  • 2 marchewki,

  • cukinia,

  • 4 łyżki mąki,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 2 jajka,

  • łyżka papryki w proszku,

  • pęczek szczypiorku,

  • strąk czerwonej papryki,

  • kubek twarożku śmietankowego,

  • olej do smażenia,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki, cebulę, cukinię i marchewki oczyść, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami, przypraw papryką, solą i pieprzem. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, dodaj do twarożku, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Olej rozgrzej na patelni, nakładaj niewielkie porcje masy, lekko spłaszczając. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj na ciepło z twarożkiem.

Ziemniaki to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Nie zasługują na to, by ograniczać je do roli zapychacza, zwykłego dodatku do mięs, ryb czy zup. Naszą propozycją są placki ziemniaczane z warzywami - doskonały pomysł na zagospodarowanie jesiennej obfitości warzyw, a także na stworzenie z banalnych placków ziemniaczanych oryginalnego i niepowtarzalnego dania. Najlepsze są chrupiące, prosto z patelni, ale można je także odgrzać w piekarniku.

Ocena: 0