Placki z mąki grochowej

Placki z mąki grochowej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placki z mąki grochowej - idealne na obiad lub kolację 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne placki z mąki grochowej z oliwkami swoim smakiem przywodzą na myśl słoneczną Prowansję w spokojne letnie popołudnie. Tylko jeść i marzyć! Oto przepis na wyśmienite placki podawane z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki grochowej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki czarnych, wydrylowanych oliwek
  • łyżka oregano
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • szklanka jogurtu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, wodę i oliwę dokładnie wymieszaj na gładką masę.

  • Dodaj oliwki i przyprawy. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki.

  • Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.