Placek po węgiersku: szybka wersja

Placek po węgiersku: szybka wersja

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placek po węgiersku to uszlachetniona i wzbogacona wersja placków ziemniaczanych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Placek po węgiersku to nic innego jak sporej średnicy placek ziemniaczany podawany z gulaszem. Jest to jednak danie dość ciężkie i czasochłonne - oprócz przygotowania placków trzeba też udusić mięso. Proponujemy wersję lżejszą i szybszą- odchudzony placek z warzywami.

Składniki

  • Ciasto

  • 6-7 ziemniaków

  • 1 cebula

  • kilka łyżek mąki

  • 1 jajko

  • majeranek

  • pieprz, sól

  • Farsz

  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw włoskich/śródziemnomorskich – wg uznania

  • trochę kiełbasy, boczku lub innej wędliny – wg uznania

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 puszka pomidorów bez skórki

  • majeranek

  • jarzynka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj mąkę, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż na oleju placki wielkości patelni.

  • Także na oleju podsmaż pokrojoną kiełbasę, boczek, inne wędliny - wg uznania. Na koniec smażenia wrzuć pokrojoną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku oraz opakowanie warzyw (ok. 400 g).

  • Kiedy warzywa będą gorące, dodaj dużą łyżkę koncentratu pomidorowego albo 1 puszkę pomidorów bez skórki, a następnie dopraw do smaku jarzynką i majerankiem.

  • Placek rozłóż na talerzu, nałóż farsz warzywny, złóż na pół i na wierzch placka nałóż jeszcze jedną łyżkę farszu.