Pilaw z ryżu - pomysł na pilaw

Pilaw z ryżu - pomysł na pilaw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pilaw z ryżu przygotowuje się najczęściej wybierając odmianę ryżu o dużych ziarnach.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pilaw z ryżu jest nieco rzadziej przygotowywany niż pilaw z kaszy bulgur. Jest to danie równie smaczne jak pilaw z kaszy, choć delikatniejsze w smaku. Jak przygotować dobry pilaw z ryżu?

Składniki

  • 2 szklanki ryżu o dużych ziarnach

  • 100 g masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka wywaru z mięsa ( w wersji wegetariańskiej - wywaru z warzyw)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż wsypujemy do miski z 1 łyżeczką soli i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut.

  • Po tym czasie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

  • Rozpuszczamy masło w średniej wielkości rondlu i dodajemy ryż.

  • Smażymy na średnim ogniu i mieszamy do czasu, aż ziarna ryżu przestaną przyklejać się do drewnianej łyżki.

  • Dodajemy sól, cukier i wywar mięsny, mieszamy, a następnie przykrywamy.

  • Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub do czasu, gdy wywar odparuje.

  • Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut.

  • Następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i czekamy przez kolejne 5 minut.

Ocena: 0