Pieczone warzywa na ostro - łatwy przepis! [WIDEO]

Pieczone warzywa na ostro - łatwy przepis! [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone warzywa to danie kuchni wegetariańskiej, ale smakować będzie także mięsożercom

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pieczone warzywa to proste i ekonomiczne danie. Można je przygotować bardzo szybko. I co ważne, nie trzeba mieć większych zdolności kulinarnych. Warzywa zapiekane w formie od tarty mogą zrobić prawdziwą furorę na spotkaniu z przyjaciółmi.

Składniki

  • papryka czerwona

  • papryka zielona

  • czerwona cebula

  • dwa pomidory

  • trzy ziemniaki

  • garść jarmużu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki podgotować w mundurkach. Jarmuż również należy gotować 5 minut.

  • Paprykę i pomidory pokroić na ósemki. Cebulę pokroić na grubsze plastry.

  • Podgotowane i obrane ziemniaki pokroić na grubsze plastry.

  • Wszystkie warzywa ułożyć na płaskiej blaszce (może być od tarty), polać oliwą z oliwek i oprószyć drobno pokrojonym czosnkiem. Można do smaku dodać zioła świeże lub suszone, np. zioła prowansalskie, bazylię, rozmaryn.

  • Wszystko piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę. Można serwować z dipem z jogurtu greckiego, z hummusem czy z ostrym sosem typu salsa.

Pieczone jarzyny to przysmak nie tylko osób odchudzających się i wegetarian. Można z nich zrobić eleganckie i wykwintne danie. Wystarczy je ułożyć w formie od tarty czy innym niewysokim naczyniu. Pieczone warzywa ucieszą nie tylko oczy gości, ale i ich podniebienia.

ZOBACZ TEŻ WIDEO z innym przepisem na pieczone warzywa:

Ocena: 0